Paul Randolph: Medierea nu este un concept natural

Paul Randolph este avocat, mediator cu mare experienta, formator de mediatori, scriitor, expert in psihologia si managementul conflictului. Dupa 35 de ani de avocatura, Paul a devenit mediator full- time incepand din 2007. Paul Randolph este membru in consiliul de administratie al Consiliului de Mediere Civila din Marea Britanie si este implicat in conducerea multor organizatii de mediere din Marea Britanie si Europa. El este autorul cursului ”Abilitati de mediere” de la Universitatea Regent din Londra, iar din 1999 preda acest curs. Paul Randolph este coautor al cartii „Mediation: A Psychological Insight into Conflict Resolution”, o carte foarte apreciata de profesionisti, iar in momentul de fata scrie cea de-a doua carte. Paul a tinut prelegeri si cursuri de master in domeniul psihologiei conflictelor in Europa, Asia, America si Africa de Sud.

Cristi Cherej, Paul Randolph, Anca Stancu, Adi Gavrila

Cristi Chereji, Paul Randolph, Anca Stancu, Adi Gavrila

Prezent la Congresul MBB din acest an, Paul Randolph a condus workshop-ul avand ca tema: ”Applying Psychology to Emerging Conflicts (Aplicarea psihologiei in conflictele emergente)”. Impreuna cu colegii mei, Adi Gavrila si Cristi Chereji, am avut grija sa fim la timp in sala, tocmai pentru ca Adi stia ca Paul, care este foarte punctual, obisnuieste sa isi inceapa prezentarea la ora anuntata chiar daca nu este nimeni in sala.

Paul s-a dovedit a fi o persoana agreabila si modesta care ne-a impartasit experienta sa intr-un mod firesc, punand accent pe caracteristicile conflictelor din perspectiva psihologica, in conditiile in care el nu este psiholog.

Mi-a atras atentia constatarea cu care si-a inceput prezentarea: „Nu putem elimina conflictele din viata noastra. Nu exista pace durabila. Suntem condamnati sa facem alegeri si sa intram in conflict. Exista un ciclu care contine conflictul si reconcilierea. Conflictul aduce schimbarea, iar schimbarea necesita opozitie, opozitia conduce la conflict. Ca mediatori este important sa abordam conflictul intr-o maniera constructiva.”

Paul Randolph considera ca partile dintr-un conflict pot avea diferente de opinii chiar daca au valori .similare. De asemenea, este de parere ca te lupti atunci cand este important pentru tine. Conflictele sunt un indiciu referitor la relatie:cu cat relatia este mai puternica cu atat este mai intens conflictul.

Pornind de la faptul ca emotiile sunt cele care produc conflictele, ne-a subliniat cat de nepotrivita este abordarea logica si argumentativa a unui conflict. Paradoxul global este ca oamenii sunt atrasi de „lupta”: impotriva nedreptatii, ca sa se razbune, ca sa se vindece, impotriva umilirii. Cand se razbuna vor ca celalalt sa sufere. Ca sa se vindece au nevoie sa faca dovada ca au dreptate. Si considera ca doar judecatorul poate vedea ca are dreptate.

In aceste conditii medierea nu este un concept natural, deoarece compromisul nu este natural. Pentru a ajunge la compromis este nevoie de empatie. Intr-un conflict este vorba despre emotii versus logica. Cauza reala a conflictului sunt emotiile. Si tot emotiile sunt de ajutor in rezolvarea lui. De aceea nu este natural sa nu lasi partile aflate in conflict sa-si manifeste emotiile.

Intregul concept al workshop-ului a fost cladit pe emotiile si nevoile partilor aflate intr-un conflict. Ne-a vorbit despre stima de sine (element central al existentei fiecaruia dintre noi), despre nevoia de a fi aprobati, frica de dezaprobare, frica de a fi judecati, nevoia de a fi pretuiti, nevoia de control (”confort zone”), nevoia de putere (modul de manifestare a controlului), nevoia de manipulare (care apare odata cu scaderea stimei de sine). Ne-a vorbit si despre nevoia oamenilor de a fi ascultati pentru a se simti valorosi.

Ne-a adus mereu in prim plan faptul ca in mediere este vorba despre oameni, despre emotiile si perceptiile lor, despre dorinta partilor ca perceptiile lor sa se potriveasca.

Ne-a reamintit cat de important este in profesia noastra de a accepta fara sa judecam si ca este nevoie ca partile sa se asculte si sa se respecte reciproc pentru a ajunge la compromis.

Experienta participarii la prezentarea lui Paul a fost deosebita de toate celelalte forme de pregatire de pana acum. Paul nu a vorbit despre lege, procedura medierii sau despre el ca mediator. Paul ne-a spus despre oameni si emotiile lor.

Paul ne-a vorbit despre una dintre cele mai importante oportunități pe care le avem ca mediatori: posibilitatea de a explora latura emoțională a unui conflict din poziția privilegiată a părții neutre, imparțiale și fără putere de decizie. Conflict fiind, există riscul real ca emoțiile să stăpânească rațiunea, la nivelul lor putându-se crea blocaje, motiv pentru care la ele este cheia deblocării situației … în atât de multe cazuri.” a rezumat Adi Gavrila

Lasă un comentariu