Medierea în domeniul protecției datelor personale

Cât din viața noastră particulară mai este cu adevărat particulară? Odată cu posibilitatea de a comunica pe care ne-o dă tehnologia modernă, vin și problemele legate de protecția vieții noastre personale. Destul de des se întâmplă ca adresele de e-mail oferite de companiile angajatoare să fie folosite în scop personal sau vice-versa.

Dar, mi se pare mult mai îngrijorător faptul că datele confidențiale ale persoanelor pot deveni cu ușurință date publice, din întâmplare sau din neglijența sau chiar reaua voință a unei terțe părți.

Deși se discută foarte mult despre protecție sunt voci care susțin că aceasta stă de fapt în calea progresului în acest domeniu. Cel mai simplu exemplu îl reprezintă cel al pașaportului electronic. În ciuda tuturor criticilor, acesta este acum reglementat de legea românească.

Ca și mediator, mi se pare că domeniul protecției datelor personale este unul provocator. Pe de-o parte pentru că este nevoie de foarte multă educație – atât a persoanelor care își dezvăluie datele pe internet și nu numai, de obicei pentru a obține accesul la un serviciu sau produse, dar și a celor care ar trebui să asigure protecția datelor personale.

Pe de altă parte, din perspectiva medierii, este un domeniu sensibil. În acest moment există puține dosare în instanțele române care să aibă ca obiect infracțiunile ce privesc viața privată a persoanelor dar va mai dura până când astfel de cauze vor ajunge în birourile mediatorilor.

Am însă convingerea că acest lucru se va întâmpla în curând. Rămâne de văzut în ce fel va evolua legislația în domeniu – un subiect acum în dezbatere în Parlamentul European și cum va putea medierea să fie aplicată, ca și procedură alternativă de soluționare a unor astfel de conflicte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s