Accesul în profesia de mediator – aspecte care ar trebui avute în vedere

În fiecare an, reprezentanții facultăților române de drept și ai Institutului Național al Magistraturii se întâlnesc pentru a discuta eventuale modificări în concursurile de admitere în I.N.M. și magistratură din anul curent. O astfel de întâlnire a avut loc la finalul lunii februarie.

Nu o dată am auzit spunându-se că admiterea în I.N.M. este cel mai serios concurs de acces într-o profesie juridică la noi în țară. Atât de serios încât până și U.N.B.R. a adoptat modul de examinare din concursurile organizate de I.N.M.

Cu toate acestea există anumite probleme. Cea mai interesantă mi se pare aceea a interviului, ultima probă din concursul de admitere în I.N.M. și magistratură. Se pare că una dintre constatările membrilor comisiilor de examinare este că, deși mulți candidați sunt bine pregătiți la materiile de bază, dau dovadă de o foarte slabă pregătire la interviu. Candidații nu au cultură juridică și “nu au capacitatea de a face raționamente integrate, nu pot verbaliza, nu pot construi un discurs elaborat, nu pot purta o discuție privind chestiuni de viață și/sau de etică profesională”, sunt de părere participanții la întâlnire.

Consider că și în profesia de mediator este posibil să existe astfel de situații. Poate chiar mai mult decât un magistrat, mediatorul se bazează pe experiența de viață, pe cultura sa, atunci când încearcă să găsească o cale comună de dialog între părți. Totodată, experiența este cea care îl ajută pe mediator să înțeleagă ce determină părțile să adopte o anumită poziție în conflict și astfel, să identifice soluțiile refacerii comunicării.

Cu alte cuvinte, teoria învățată la cursuri este utilă, dar nu este deloc suficientă în activitatea practică. Și, ca și în cazul magistraților, examenul teoretic nu va reuși să scoată la suprafață calitățile de mediator, ci numai capacitatea candidaților de a reține informații.

Este posibil ca accesul în profesia de mediator să se facă, în viitorul apropiat, pe baza unui examen. Într-o astfel de situație cred că trebuie selectate cu foarte mare atenție probele de concurs și nu trebuie ignorată introducerea unei probe prin care candidații să își demonstreze și abilitățile practice, nu doar pe cele teoretice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s