Un pas către definirea medierii, măcar în România

Am recitit recent articolul colegilor Adi Gavrilă și Christian Radu Chereji intitulat “What went wrong with mediation?” și mi-am dat seama că un aspect pe care ei îl amintesc în articol a fost prea puțin discutat – de ce nu există un acord asupra definiției medierii în spațiul european.

În acest articol autorii susțin faptul că lipsa acordului asupra definiției medierii implică totodată și dezacordul asupra a ceea ce ar trebui să însemne procedura medierii și a ceea ce nu trebuie să intre în domeniul ei de aplicare. Mai mult, în unele state membre încă se discuta la acel moment dacă medierea este sau nu o profesie.

Aceste aspecte sunt foarte cunoscute mediatorilor români. Și nu e de mirare, dacă luăm în considerare că studiul din 2014 atrăgea atenția asupra numărului mare de respondenți din România și asupra efectului pe care răspunsurile acestora le au asupra rezultatelor finale.

Dar, dincolo de cifre și de evaluări, ne confruntăm totuși cu o realitate nu tocmai plăcută. În România, o condiție obligatorie pentru a deveni mediator este absolvirea unor cursuri universitare. Asta a făcut posibil accesul în profesie a unei varietăți foarte mari de profesioniști. În România și inginerii și contabilii și notarii și avocații și profesorii sunt autorizați ca mediatori. Și lista profesiilor sunt convinsă că nu se oprește aici.

Aparent, este greu să aduci laolaltă atâtea profesii având atât de puține puncte în comun.

Dar, trebuie să nu uităm că, deși studiile și experiența de viață sunt diferite, există totuși un numitor comun și acesta este reprezentat de principiile care stau la baza medierii. Neutralitatea, imparțialitatea, confidențialitatea sunt principii cu care se identifică sau ar trebui să se identifice toți cei care au urmat cursurile de autorizare în profesia de mediator.

Așadar, din această perspectivă cred că este posibil și chiar recomandat ca, măcar în România, să încercăm să găsim o definiție comună a medierii și să o aplicăm în mod unitar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s