Ce are de învățat Consiliul de Mediere din România de la instituția omoloagă din Republica Moldova

Organizarea Consiliului de Mediere din Moldova este una cu totul atipică și poate chiar de neconceput în acest moment pentru mediatorii din România. Instituția funcționează în subordinea Ministerului Justiției, iar activitatea membrilor Consiliului de Mediere, care sunt angajați ai Ministerului Justiției, nu este remunerată. Paradoxal, lipsa remunerației stimulează colaborarea în cadrul Consiliului.

În opoziție, Consiliul de Mediere din România este o instituție independentă de orice altă instituție privată ori publică, iar subiectul indemnizațiilor știm câte discuții a creat. La modul ideal, scopul celor care acced în Consiliu nu trebuie să fie indemnizația, ci activitatea în sine.

Nu trebuie însă să ne amăgim și nici să ne imaginăm că lucrurile se vor schimba imediat. Atât subiectul indemnizațiilor, cât și potențialele conflicte între membrii Consiliului de Mediere vor mai exista.
Este firesc, dar ele nu trebuie să influențeze negativ deciziile acestui organism.

Colaborarea, cred eu, poate fi stimulată în primul rând de transparență. Toți mediatorii trebuie să știe toate activitățile membrilor Consiliului de Mediere și toate ședințele instituției trebuie să fie publice, cel puțin prin intermediului paginii de internet a instituției.

Apoi, un alt aspect demn de remarcat la Consiliul de Mediere din Moldova: odată cu adoptarea Strategiei de promovare a medierii pentru perioada 2014-2017 a fost adoptat și Planul de implementare. Corect, nu?

Și mediatorilor români li s-au prezentat fel de fel de strategii, cum rămâne însă cu implementarea lor practică? Cred că știm deja.

Comparațiile pot continua, din păcate tot în defavoarea instituției din România. Dacă mediatorii doresc ca profesia lor să fie cunoscută și respectată, este necesar și obligatoriu să înceapă să ceară rezultate din partea celor care îi reprezintă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s