De ce nu ar trebui să ne mire declarația președintelui CSM cu privire la eșecul medierii

Unii colegi mediatori au considerat că nu a fost firească recenta declarație a președintelui CSM, Marius Tudose, care susține că medierea a fost un eșec. Mai mult decât atât, susține că este ”o problemă a celor care sunt îndrituiţi să facă medierea”.

Dar nu cumva noi, toți mediatorii, susținem același lucru? Că medierea nu merge în acest moment?

Adevărul însă este la mijoc – în timp ce unii mediatori dedicați profesiei au promovat medierea, prin mijloacele proprii, la nivel instituțional lucrurile au fost oprite. Protocoalele mult discutate s-au semnat și nu s-au aplicat. La acest moment, chiar nu ne mai este de folos să ne întrebăm “de ce?”. Trebuie însă refăcute protocoalele vechi, create altele noi, astfel încât orice instituție din România care ar putea beneficia de mediere, să știe acest lucru.

Apoi, știm și noi că numărul colegilor mediatori care s-au suspendat în ultimul an și jumătate a crescut considerabil. Și sunt convinsă că o verificare foarte drastică a tuturor mediatorilor care sunt acum înscriși pe Tablou va scoate la lumină o situație cu mult diferită decât cea care ne este prezentată în mod oficial.

Mai știm și că numărul medierilor a scăzut foarte mult și că mediatorii care au experiență reușesc să profeseze cu eforturi sporite.

Faptul că știm toate aceste lucruri nu este însă suficient.

Fără a întreprinde acțiuni concrete, începând cu promovare a medierii și a mediatorilor și până la creșterea calității actului de mediere, medierea va continua să pară un eșec pentru reprezentanții anumitor instituții. Nu trebuie să ne cramponăm de declarațiile unor oficiali. Trebuie să schimbăm starea de fapt.

Nu pot însă să nu observ că președintele Consiliului Superior al Magistraturii a constatat eșecul medierii, în condițiile în care instituția pe care o conduce nu a făcut mai nimic pentru mediere, ori pentru mediatori.

Este foarte ușor să critici un proiect în care nu ești implicat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s