Criterii pentru stabilirea și acordarea indemnizațiilor în Consiliul de Mediere

Regulamentul privind organizarea și funcționarea Consiliului de Mediere prevede că “pentru activitatea depusă, membrii Consiliului au dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum stabilit prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli adoptat prin hotărâre a Consiliului”. Aceeași regulă este instituită și pentru indemnizația de conducere a președintelui, respectiv pentru vice-președintele Consiliului de Mediere, dar și pentru membrii comisiilor.

Ceea ce s-a omis și consider că a fost greșit în toată această perioadă, a fost modalitatea de calcul a indemnizațiilor, precum și cuantumul acestora. Lipsa de transparență, în condițiile în care indemnizațiile se acordă din taxele anuale colectate de la mediatori, nu trebuie să mai existe o dată cu alegerea unui nou Consiliu de Mediere.

Cum cred că trebuie să fie stabilite indemnizațiile

În primul rând, consider că indemnizația trebuie stabilită – pentru fiecare post din Consiliul de Mediere – în funcție de activități, de responsabilități și de competența necesară pentru acel post. În cazul în care nu există deja fișe de post, acestea trebuie create și comunicate tuturor mediatorilor.

În ce privește cuantumul indemnizației, principiul care trebuie să stea la baza calculului este activitaterezultate. Fără rezultate concrete, nu cred că se justifică vreo indemnizație. În acest fel, consider că toți membrii CdM vor fi impulsionați nu doar să realizeze activitățile care le sunt atribuite prin fișa postului, dar și să obțină rezultate pe care să le poată face cunoscute colegilor mediatori, pe întreaga durată a mandatului lor.

În vederea stabilirii sumei concrete, se poate lua exemplul altor profesii liberale sau se poate crea un sistem propriu al corpului profesional al mediatorilor.

Mai mult, nu se poate ignora bugetul Consiliului de Mediere, creat din taxele plătite de mediatori. Cea mai mare parte a acestui buget trebuie să fie alocată activităților curente ale instituției realizate în beneficiul mediatorilor și nu indemnizațiilor.

Deocamdată însă, este nevoie să aflăm câți mediatori sunt activi și câți mediatori vor să activeze – pentru că aceștia vor putea contribui la bugetul Consiliului de Mediere.

Abia după ce există aceste cifre, se poate realiza o propunere practică și realistă de remunerare a membrilor Consiliului de Mediere, care va fi pusă în practică numai după consultarea și obținerea acordului mediatorilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s