Cum poate fi convins Parlamentul României să voteze pro-mediere

Știm că în Parlamentul României nu s-a făcut niciodată până acum un lobby coerent și continuu pentru mediere.

Astfel, dacă un membru al noului Consiliu de Mediere ar putea să prezinte argumente în favoarea medierii, o ipoteză menționată pe Facebook de o colegă mediator, atunci din punctul meu de vedere, aceste argumente sunt:

  1. Contextul european al medierii. Nu se poate ignora faptul că România a avut cei mai mulți respondenți în cadrul studiului realizat în 2013, la nivel european, cu privire la implementarea directivei privind medierea în țările membre. Mai mult, raportul menționa chiar “efectul României” asupra rezultatelor. Autoritățile române trebuie să țină cont de acest aspect important, dar și de tendința europeană care urmărește revigorarea aplicării medierii ca procedură alternativă de soluționare a disputelor. Astfel, Camera Deputaților poate aduce o contribuție importantă în implementarea măsurilor propuse de corpul profesional al mediatorilor pentru creșterea gradului de informare al cetățenilor cu privire la procedura medierii, dar și pentru creșterea gradului de aplicare a acestei proceduri. În acest fel, România se poate alinia la standardele europene în materia medierii.
  2. Impactul asupra sistemului juridic. Raportul MCV, prezentat de Comisia Europeană în luna ianuarie a acestui an, readuce în discuție calitatea și eficiența sistemului judiciar. Promovarea medierii, ca procedură alternativă care poate degreva instanțele de judecată până la un anumit nivel și poate crește astfel calitatea actului de justiție în țara noastră, poate fi una dintre acțiunile pe care țara noastră le întreprinde în vederea ieșirii de sub mecanismul de cooperare și verificare.
  3. Beneficiile incontestabile ale medierii. Publicul din România trebuie să fie informat în permanență, prin toate mijloacele de comunicare disponibile, despre beneficiile medierii, în special în materie civilă și comercială, beneficii recunoscute în toate țările membre UE care au implementat directiva europeană privind medierea.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s