Factori care trebuie implicați în modificarea percepției românilor cu privire la mediere

Majoritatea mediatorilor s-au izbit, de nenumarate ori, de un zid de ignoranta in incercarile lor de a-si desfasura activitatea. Cu certitudine, in Romania nu exista o cultura a medierii. Romanii prefera sa piarda timp si bani in instante in loc sa apeleze la un mediator. De cealaltă parte, mediatorii par ca isi pierd credibilitatea atunci cand incearca sa convinga pe cineva de utilitatea si necesitatea medierii. Ne place sau nu, ne aflam intr-un plin ev mediu al medierii in Romania.

Cum se poate schimba aceasta stare de lucruri? Care sunt factorii care trebuie sa contribuie la crearea unei noi culturi cu privire la mediere in mentalul romanilor?

1. Cred ca un rol important ar trebui sa si-l asume reprezentantii mediatorilor prin Consiliul de Mediere. Acest for ar trebui sa faca pasi importanti si rapizi care sa aiba drept scop modificarea perceptiei romanilor cu privire la mediere. In acest moment, medierea nu este credibila in ochii multor cetateni care s-ar putea sa aiba o reala nevoie de un mediator.

2. Suportul autoritatilor este obligatoriu. Si nu vorbesc

aici doar de instantele de judecata, ci de toate autoritatile, de la primarii si consilii locale, pana la ministere şi autoritati de reglementare ale statului.

3. Mass media ar trebui si ea sa aiba un rol vital in procesul de educare al romanilor cu privire la importanta si necesitatea medierii.

4. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca fiecare mediator care practica aceasta profesie, prin actiunea pe care o desfasoara, poate contribui la credibilizarea institutiei medierii. Fiecare mediere reusita, fiecare acord dus la capat de parti, fiecare sedinta de informare va face ca mai multe informatii benefice despre mediere sa ajunga la publicul larg.

Odata pusi in miscare acesti patru factori, aceasta minunata profesie va avea sanse reale sa iasa din umbra in care se afla acum.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s