Sondajul IRES – Cifre oficiale care ne confirmă ceea ce ştiam cu toţii

Astăzi au fost date publicităţii primele rezultate ale sondajului IRES având ca temă “Aşteptările mediatorilor de la candidaţii la alegerile pentru Consiliul de Mediere”, sondaj realizat în cadrul parteneriatului pentru ediţia din acest an a Galei Excelenţei în Mediere.

Din păcate, cifrele confirmă ceea ce simţim cu toţii: mediatorii nu mai au încredere în Consiliul de Mediere. Cel mai grav aspect mi se pare acela că mediatorii nu mai au încredere în general într-un viitor pozitiv al medierii.

Aproximativ jumătate dintre mediatorii intervievați consideră că medierea se îndreaptă într-o direcție greșită. Acelaşi sondaj arată că 13% dintre mediatori au declarat că ocupația lor principală (din care obțin cea mai mare parte a venitului) este medierea, şi doar 3% susțin că profesia lor de bază este cea de mediator (se ocupă de mediere cea mai mare parte din timp).

Acesta este de fapt rezultatul anilor de decizii orientate către interesele de grup şi mai puţin spre interesele corpului profesional al mediatorilor, decizii ce au culminat, aşa cum ştim, cu cele două decizii de neconstituţionalitate din 2014.

Un aspect demn de remarcat este acela că aproape trei sferturi dintre mediatorii care au participat la acest studiu sunt interesați de alegerile din acest an pentru Consiliul de Mediere și declară că vor vota la aceste alegeri. Din punctul meu de vedere, acesta este un semn bun – suntem pregătiţi să sancţionăm acţiunile greşite ale fostului Consiliu de Mediere şi să alegem, prin votul nostru, o soartă mai bună pentru mediere şi pentru noi înşine.

Avem, deci, cifre concrete care ne întăresc convingerea că medierea, cel puţin din punct de vedere al reglementării şi al promovării la nivel naţional, a mers pe o cale greşită. Acum avem nevoie de un nou Consiliu de Mediere, dar şi:
– să cunoaştem ce s-a întâmplat de fapt în vechiul Consiliu de Mediere ( mai aşteptăm încă rezultatele auditului pentru 2014, însă ce garanţie avem că acest audit este unul corect şi nepărtinitor?)
– să ştim care este corpul profesional al mediatorilor – asociaţii şi mediatorii deopotrivă, în cifre concrete
– să găsim o cale comună şi soluţii la problemele noastre şi să le punem în aplicare.

Cât timp avem acelaşi scop – binele medierii şi al mediatorilor – cred că putem să obţinem şi rezultate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s