Calitate versus cantitate în mediere

Tot vorbim despre medierea care nu merge, dar, facem ceva ca aceasta să meargă?

Sunt mediatori care au avut medieri atât înainte ca informarea să fie obligatorie, cât și după ce Curtea Constituțională a constatat că obligativitatea încalcă prevederile Constituției.

Așadar, medierea funcționează și într-o situație și în cealaltă. De ce? Pentru că mediatorii o fac să funcționeze. Suportul Consiliului de Mediere a lipsit în ultimii ani, deci și acest organism iese din discuția prezentă. Rămân totuși, mediatorii.

Am vorbit cu sute de colegi mediatori, din diferite părți ale țării, și am ajuns la concluzia că există câteva categorii de mediatori:

  • cei care au intrat în profesie din convingere
  • cei care au intrat în profesie ca să aibă un loc de muncă de rezervă
  • cei care au intrat în profesie strict din rațiuni financiare
  • cei care au intrat în profesie pentru că este la modă

În 2014 erau 10.000 de mediatori, iar acum mai sunt doar 8.000 în Tabloul Mediatorilor. Cred că acest număr nu este realist. Mulți sunt suspendați sau nu profesează deloc, mulți își pregătesc deja dosarele pentru suspendare.

Probabil că acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă, urmând exemplul altor profesii liberale, ar fi existat și în profesia noastră o instituție unitară pentru formarea în mediere (așa cum am spus în declarația mea de intenție), iar Consiliul de Mediere și-ar fi îndeplinit măcar atribuțiile date de lege.

Problema cea mai mare a mediatorilor este că au fost și se simt ignorați și ca atare nu mai cred o autoritate care se numește Consiliul de Mediere. Iar această lipsă de încredere se reflectă în calitatea serviciilor lor.

Instituția numită Consiliu de Mediere trebuie să își câștige credibilitatea în fața mediatorilor, lucru care nu se realizează de azi pe mâine. Totul ține de mentalitate, respect și implicare din partea fiecărui mediator.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s