Respectul se câştigă

În mod cert, unul dintre lucrurile care se învaţă încă din primele şedinţe de mediere este stabilirea respectului. Părţile, de cele mai multe ori, vin în faţa mediatorului după ce au trecut anumite graniţe ale respectului de sine sau al celui pentru cealaltă parte.

Unde ar trebui să ne situăm noi, mediatorii? Un mediator dedicat, interesat ca părţile să ajungă la un consens, va arăta prin modul de abordare a problemei, dar şi prin felul în care comunică cu părţile, că merită respectul acestora.

Sunt convinsă că cei care profesează ca şi mediator înţeleg aceste lucruri, atunci când sunt şi ei în faţa părţilor venite la mediere.

De ce nu aplicăm acelaşi principiu şi în interiorul profesiei?

Aceste alegeri au deschis parcă o cutie a Pandorei din care izvorăşte mai degrabă lipsa de respect. Este adevărat că nu suntem mulţumiţi de activitatea fostului Consiliu de Mediere. Mulţi dintre noi a trebuit să facem eforturi pentru a continua să profesăm în ciuda lipsei de interes a unui organism de control. Dar, am făcut aceste eforturi pentru că avem valoarea muncii noastre şi pentru că credem în mediere.

Nu este firească însă această luptă continuă între mediatori, tocmai cei care ar trebui să urmărească, în tot ceea ce fac, echilibrul.

Şi alte profesii liberale – avocaţi, notari etc. – se confruntă cu conflicte în interiorul profesiei, însă ceea ce se vede la suprafaţă este de cele mai multe ori neutru şi doar în situaţii excepţionale, negativ.

Să nu ne amăgim spunând că odată cu alegerea unui nou Consiliu toate problemele vor dispărea. Cel mai greu va fi să schimbăm atitudinea mediatorilor faţă de mediatori! Cu calm şi respect faţă de ceilalţi colegi mediatori, dar şi cu multă dedicare, această schimbare poate fi făcută.

Abia atunci, mesajul pe care îl va transmite corpul profesional al mediatorilor se va alinia perfect la principiile medierii – imparţialitate, neutralitate, confidenţialitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s