Înainte să reorganizăm corpul profesional al mediatorilor ar trebui să aflăm care este acesta

Ce este de fapt Consiliul de Mediere? Potrivit legii, Consiliul de Mediere este “organism autonom cu personalitate juridică, de interes public, cu sediul în municipiul Bucureşti, cu atribuţii de reglementare în domeniul medierii, înfiinţat în temeiul art. 17 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind organizarea şi exercitarea profesiei de mediator”.

Este Consiliul de Mediere o asociație profesională? Nu! Cu toate că a intrat în Uniunea Profesiilor Liberale (U.P.L.R.) ca membru cu drepturi depline. Dacă ne uităm la ceilalți membri ai UPLR, vedem că sunt asociații ale profesiilor liberale.

Consiliul de Mediere a fost înființat în vederea organizării activității de mediere și are personalitate juridică. Deci, ar fi fost logic ca asociațiile profesionale ale mediatorilor să fie membre U.P.L.R. și nu Consiliul de Mediere.

Apoi, să ne uităm și la asociațiile profesionale. S-a încurajat mult timp înființarea de asociații pe motiv că sunt foarte mulți mediatori și s-a ajuns, în anul 2015, să existe peste 120 de asociații profesionale ale mediatorilor. Care mai este rolul asociațiilor? Obligația ca mediatorii să facă parte dintr-o asociație a fost introdusă pentru ca asociațiile să vorbească în numele mediatorilor, prin Comisia Consultativă organizată la nivelul Consiliului de Mediere. Chiar dacă în teorie nu este rea ideea, în practică lucrurile stau diferit:

  1. în primul rând, membrii asociațiilor profesionale nu sunt consultați în legătură cu activitățile asociației, deci nu se simt reprezentați de aceasta.
  2. în al doilea rând, oricare ar fi deciziile Comisiei Consultative, în actuala reglementare, ele trebuie aprobate de Consiliul de Mediere.

Așadar, în legea medierii, conceptele sunt bune, dar punerea lor în practică nu a făcut decât să creeze un Consiliu de Mediere “atotștiutor” care a decis după interesele membrilor săi, nu după interesele reprezentanților mediatorilor din Comisia Consultativă și, cu atât mai mult, nu după interesele mediatorilor.

Sunt multe propuneri de reorganizare a profesiei. Cine poate oferi însă vreo garanție că o nouă formă de organizare nu va eșua, ca cea curentă, într-un haos cu efecte dezastruoase pentru noi, mediatorii?

Și ajungem la punctul de unde am plecat – organizarea în asociații s-a realizat pentru că erau foarte mulți mediatori. Însă lucrurile s-au schimbat. Știm cumva câți mediatori mai sunt activi dintre cei 7000 înscriși în Tabloul Mediatorilor? Nu! Știm câte asociații mai sunt active sau câți membri au asociațiile profesionale ale mediatorilor? Nu!

În acest caz, să nu ne pripim cu modificările. Noul Consiliu de Mediere trebuie mai întâi să afle care este situația reală a corpului profesional. Abia apoi, cu date concrete, putem acționa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s