Medierea nu poate fi impusa

Interziceti-i unui copil sa foloseasca seara computerul si, ori de cate ori ii veti intra in camera, seara, el va fi in fata calculatorului. Pentru ca asa este structurat omul. Copil sau adult, el va tinde sa faca inversul a ceea ce ii este impus.

In primele mele sedinte de mediere m-a frapat cat de vehemente erau unele parti atunci cand le invitam la sedinta de informare. Pentru simplul fapt ca asociau ideea de mediere cu o situatie in care nu doreau sa se afle, care le provoca neplaceri.

Aceeasi atitudine cred ca au avut-o toti romanii care nu sunt mediatori atunci cand informarea cu privire la mediere a devenit obligatorie. Pentru ca au fost obligati, au respins ideea. Si pentru ca, in 2014 Curtea Constitutionala a venit si a spus ca obligarea persoanelor fizice ori juridice sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii este neconstitutionala, romanii au rasuflat usurati.

Ca mediator, eu stiu ca medierea este benefica. Stiu ca majoritatea nu e de aceeasi parere si stiu si ca nu poti obliga omul sa faca ceea ce nu vrea.

Dar, cred ca schimbarea acestei mentalitati este in puterea noastra, a mediatorilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s